poniedziałek, 22 czerwca 2015

racuchy

Jak kto nie lubi racuchów to nawet niech się nie przyznaje. Wracając do rzeczy, znalazłam cudny przepis na racuchy cynamonowe:

Cynamonowa mąka:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-2,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka soli
 
Oraz:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju oraz olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, potem cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy).
 Zrób racuszki: wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor. Racuchy podawaj gorące, np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.
 
Pycha lubiem racuszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz