Składniki
- 4 szklanki pokrojonych truskawek
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
2 szklanki truskawek zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, po 10 minutach zamieszaj i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pozostałe truskawki wymieszaj z miodem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Masę truskawkową oddziel od brzegów foremek cienkim nożem, dno zanurz na 30 sekund w gorącej wodzie. Panna cottę wyłóż na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem. I zjedz ją. Jeśli jej nie zjesz cały sens jej robienia poszedł na marne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz